Бұл туралы КАРАВАН басылымы жазды.
Қазақстанда иттің етін жеу дәстүрі жоқ, бірақ коронавирус инфекцияның пандемиясы бар, әркім бұл инфекцияны мүмкіндігінше жұқтырмауға тырысады.
- "Дәмханада тағы да ит сорпасына деген сұраныс артып жатыр. Көбісі бұл коронавирустың алдын алудың жақсы тәсілі деп санайды. Сонымен қатар адамдар бұл тағамды пневмониядан кейін жеуге болатынына сенімді. Өйткені иттің еті денсаулықты қалпына келтіруге көмектеседі", – дейді Қызылорда қаласының тұрғыны Кирилл Николаев.
– Мен жеке өзім иттен сорпа дайындалатын 4-5 тамақтану орнын атай аламын. Бірақ мен үйде аптасына бір мәрте иттің етімен тамақ ішемін. Сенбіде достарыммен моншадан кейін біз кешкі ас ішеміз. Сенбілік дәстүрдің салдарынан достарым мені осы сорпаға үйретті. Алдымен мен даяшылардан аспазшылардың ит етін қайдан алатынын сұрадым, олар маған әрдайым "жануарды ас үшін арнайы бағамыз!” деп жауап береді. Егер олар сатып алса да, өз итінен шаршаған жеке адамнан алдық деп жауап бермейді ғой»
Ал Байқоңыр қаласының тұрғыны
Замира Өтепова (аты-жөні өз өтініші бойынша өзгертілген) өкпе қабынуынан кейін ит майымен қалай емделгенін айтып берді.
- Мен жедім, әрине жедім! Бұл туралы 60 жастағы әйел былай деп толықтырды. - Дәрігерлермен емделгеннен кейін 2 ай бойы өзімді нашар сезіндім: жүрегім дүрсілдеп, ауа жетпейді, ұйқысыздық болды. Көршім маған Төретамдағы (ауыл - Байқоңырдың спутнигі) бір мекен -жайды айтты, онда иттің майын сатады және оны дұрыс қабылдауды үйретеді екен. Мен 200 граммдық банка майын 5 мың теңгеге сатып алдым. Қара нанның кішкене бөлігін осы майға батырып алу керек, содан кейін тұз сеуіп, оны сүтпен жеу керек. Күніне бір рет жеткілікті. Иттің майы маған көмектесті ме, жоқ па білмеймін, мен денсаулығым дұрысталу үшін халықтық әдістерін көп қолдандым. Бірақ бірте -бірте жақсарды.
Әлеуметтік желілер мен көшелерде сауалнама жүргізе отырып, біз қызылордалықтардың көбісі ит етін covid-19 дертінің алдын алу және пневмониядан кейін қалпына келтіру әдісі ретінде қолданғанын білдік.